Penetrant testi yüzey hatalarının tespiti için kullanılan bir test yöntemidir. Tüm malzeme çeşitlerine uygulanabilen sıvı penetrant muayene yöntemi özellikle ferromanyetik olmayan malzemelerin yüzey süreksizliklerinin tespit edilmesinde alternatifsiz bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Manyetik Parçacık Testi, malzemelerde olası yüzey ve yüzeyin hemen altında bulunan süreksizliklerin tespit edilmesinde kullanılan bir yöntem olup yalnızca ferromanyetik karakterli malzemelere uygulanabilmektedir.
Manyetik parçacık yöntemi, uygulama ve değerlendirme açısından diğer tahribatsız test yöntemlerine oranla daha hızlı bir yöntemdir.
Ultrasonik Muayene yöntemi hemen hemen tüm malzeme türlerindeki yapı süreksizliklerinin tespit edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Ultrasonik muayene yöntemi salt bir süreksizlik kontrol işlemi olarak değil ayrıca kalınlık ölçümü, boyutsal ölçüm amaçlı ve bazı malzeme özelliklerinin karakterizasyonu amacıyla da kullanılır.
Ultrasonik muayene kaynaklarda; curuf kalıntıları, gözenek, çatlak, yan cidara kaynamama ve yetersiz nüfuziyet gibi iç kaynak hatalarının bulunmasında kullanılır.Ultrasonik muayene ile döküm hataları, laminasyon, korozyon kalınlık ölçümü yapılabilir.
Radyografik Muayene yöntemi hemen hemen tüm malzeme türlerindeki yapı süreksizliklerinin tespit edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Temel prensibi bir radyasyon kaynağından çıkan ışınların malzemeye yönlendirilmesi, bu ışınların malzemeye nüfuz etmesi ve malzemenin arkasına konan bir radyografi filmine etki etmesine dayanmaktadır.
Malzeme içerisindeki mevcut süreksizlikler (çatlak, curuf, gaz boşluğu vs.) ile ana malzeme arasında bu ışınımları absorblama farklılıkları nedeniyle radyografik film üzerinde farklı etkilenmiş bölgeler oluşur. Bu meydana gelen etkileşim farklılığından dolayı film üzerinde renk farklılıkları oluşur ve böylece süreksizlikler göz ile görülebilir hale getirilmiş olur.
Ürünlerin kalite durumlarının (süreksizliklerin), form hatalarının çıplak gözle veya optik cihazlar yardımıyla incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Gözle görülebilecek hataları tespit etmek ya da standartların belirlemiş olduğu kriterlerden sapmaları tespit etmeyi amaçlar.
Genel olarak muayene aşamaları;
· Şekil sapmalarının
· Form sapmalarının kontrolü
· Süreksizlik kontrolü (Çatlak, Gözenek, Cüruf, Yanma oluğu vs.)
· Hasar kontrolü (Geometri kontrolü, Yüzeyin kontrolü vs.)